sobota 13. dubna 2013

RE ~ Malý princ a Planeta globů

Děkuji knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Díl: 6
Počet stran: 56
Vydání: 2013, Mladá fronta



Anotace
Na své šesté výpravě se Malý princ a Liška dostávají na planetu ozářenou i v noci světly.
Prodává je jistý Laudion jako ochranu před globy, zvláštními nočními bytostmi, které údajně způsobily, že jeden z obyvatel zkameněl. Malý princ ale brzy pochopí, že globové jsou zcela neškodní a že strůjcem problému je sám Laudion. Využívá strachu obyvatel ve svůj prospěch – o co mu ale vlastně jde? To musí Malý princ s Liškou rychle zjistit… Na konci speciální bonus – Malý princ, jak ho vidí komiksový kreslíř Olivier Supiot.
Obyvatelům Planety globů hrozí nebezpečí!

~~~~~~~~~~

Šestý díl komiksových příběhů Malého prince.
Tentokrát se Malý princ a Liška přibližují planetě, kde je už z dálky vidět zářící skvrna. Rozhodnou se zjistit, co se na planetě děje. Když přistanou , ocitají se v nějaké jeskyni. Nic nevidí, proto Malý princ použije svůj zápisník, najde správnou stránku, foukne do něj a má lampu. Tu uváže lišce kolem krku a snaží se dostat ven. Když se dostanou ven, musejí sejít ze skály a zaútočí na ně globové - fialový kyklopové. Dostanou se do města, kde klepou na dveře, aby našli nocleh. Obcházejí dům po domu, ale všichni jsou vystrašení, nechtějí s nimi mluvit a posílají je pryč. Princ s Liškou se ale nevzdávají a zkoušejí to dál. Chtějí přece zjistit, co se tu děje. Ve chvíli, kdy se blíží k dalším dveřím, někdo je doslova vtáhne dovnitř - Fovea. Právě ve chvíli, kdy se Laudionovi - místnímu obchodníkovi se světly, snaží vysvětlit, že nechce jeho lampu na odhánění globů, se jí Princ náramně hodí. Vydává ho za svého synovce a posílá Laudiona pryč. Fovea vysvětlí co se ve městě děje. Že se všichni díky Laudionovi bojí globů. Podle něj, jsou agresivní a nebezpeční. Proto mají v domech i na ulicích stále rozsvícené lampy - globové světlo nesnáší. Fovea společně s Malým princem a Liškou přijdou na to, kdo může za zmizení Ferdinanda i proč jsou globové tolik agresivní. 

*****

Krásný příběh, v doprovodu s perfektně malovaným komiksem. Bohužel jsem nečetla předchozí díly, ani Malého prince jako takového. To mi při čtení tohoto komiksu vůbec nevadilo. Příběh dával smysl i bez okolních znalostí. Malý princ je hned ze začátku dobře popsán, stejně jako Liška, Had i Černé myšlenky.

Byla to taková oddychová kniha, která se dá přečíst během asi dvaceti minut. I když je to asi čtení spíše pro děti, nemyslím že by se tomu měli starší vyhýbat.
Konkrétně tato kniha je obohacena o kratičký komiks - Malý princ, jak ho vidí Oliver Supiot (malá ukázka na levoboku). Jedná se o další příběh s názvem Duhová planeta. Myslím že i to je dobrý, ačkoliv krátký příběh. Celkově bych knihu hodnotila velmi dobře, i když komiksy moc nečtu. Mohu jen a jen doporučit.

8 z 10 bodů

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář =)