pondělí 27. května 2013

RE ~ Vesmír: Loď mezi hvězdami


K zakoupení: Loď mezi hvězdami
Díl: 1
Autor: Beth Revisová
Počet stran: 360
Vydání: 2012, COOBOO



Anotace
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel.

Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít. A pokud rychle něco nepodnikne, její rodiče budou další na řadě. Proto teď musí co nejrychleji rozluštit skrytá tajemství Universa. Ale na jejím seznamu podezřelých figuruje i jediný člověk, na kterém jí záleží: Syn, budoucí vůdce lodi a láska, která přišla znenadání.

~~~~~~~~~~

Skvělý obrázek, který najdete z vnitřní
strany desek zepředu i zezadu.
Několik vybraných lidí je zmrazeno do kryo boxů a jsou posláni vesmírnou lodí Universum na novou planetu, kde mají za úkol začít nový život. Mezi zmrazenými jsou vojáci, vědci, ale také Amy a její rodiče. Ti patří mezi postradatelné, Amy ne. Cesta na novou planetu má trvat 300 let. Aby loď fungovala, musí se o ni někdo starat. Proto bylo naloděno i pár lidí, kteří nebudou zmrazeni, ale budou fungovat na lodi a starat se o další generace, dokud nedoplují vesmírem až na novou planetu. O tu už se dokáží postarat zmrazení...

Čas plynul, generace se posunula a někdo vzbudil Amy. Nechal ji jen tak rozmrznout. Vzbudil ji o 50 let dřív, než měla být probuzena i s rodiči a ostatními. Všichni jsou na lodi stejní. Čokoládová kůže, tmavé oči i vlasy. Amy je rezatá se světlou kůží a má zelené oči. Proto ji ostatní nazývají zrůdou a nejraději by ji zabili. Syn ji v tom ale nenechá. To on byl u Amyna probouzení a pomohl jí. Sundal vrchní sklo a zachránil ji před utopením. Přišla mu tak jiná... Tak krásná. Teď je odhodlaný chránit její život děj se co děj.

Syn je od malička vychováván k tomu, aby z něj byl jednou vůdce. On sám to ví. Když byl dítě, žil v různých rodinách a často se stěhoval. Nikdy nepoznal svoje rodiče. Teď žije na Velitelském můstku, nejvrchnější části lodi, spolu s Otcem, aby se učil všechno, co bude potřebovat k vedení Universa. Syn je nástupcem Otce. Otec je vůdcem lodi. Stará se o lidi i o loď. Aby měli co jíst, aby vše fungovalo jak má.

Ale to by nebylo, aby se nevyskytli nějaké komplikace...

*****

Díky tomu, že je kniha psaná ze dvou pohled - Amy a Syna, tak vím, jak kdo vnímá dané situace. K dobrému příběhu napomáhá i detektivní zápletka. Příjemné napětí a přemýšlení spolu s hlavními hrdiny jak to asi může být.. Beth Revisová musí mít super fantazii, aby vymyslela vesmírnou loď, se všemi těmi vymoženostmi, které tam jsou. No řekněte, napadlo by vás, že na takové lodi budou kopce, pole dokonce i zvířata? Že loď poletí tolik let? Flopyna či wi-com?
Často používané nadávky jako "xakru" nebo "do kosmu" se vám také vryjí do paměti. Stejně tak "úža" věci.
Celkově mi kniha přijde jako dobře zpracovaný a zajímavý nápad na příběh. Z postav mám nejradši Amy, protože je mi asi nejblíž. Řekla bych, co se mi na ní nejvíce líbí, ale to už by byl moc spoiler.
Co se obálky týče, podle mě je dokonalá a byl to pro mě jeden z prvních signálů, proč jsem knihu chtěla číst. Vesmír, matná a lesklá kombinace, skoro líbající se dvojice. Dokonalost sama!
Četlo se mi dobře. Jednak díky dvou pohledům na věc, jedna protože je kniha psaná... Jak to říci? Prostě není to jeden veliký odstavec, ale odstavce jsou po pár řádcích. Často jsou vynechané i půl stránky. Žádné složité věty nebo slova. Knihu hodnotím velmi kladně.

10 z 10 bodů


2 komentáře:

  1. Úžasná knížka. Originální námět, překrásná obálka a četla se jedním dechem. Co víc si přát:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím;) Až na to že jsem ji četla dlouho, jako každou knížku... Díky jiným povinnostem=/ Ale jinak to byla bomba=)

      Vymazat

Děkuji za komentář =)